Pellet készüléket szeretne venni? NE TEGYE!

…. Ne tegye, amíg meg nem ismerte az új generációs készülékeket, és a kereskedők által el nem mondott hagyományos pelletes készülékek buktatóit.

 1. Mi a pellet, és mit jelent a pellet minőség?
 2. Mi a hagyományos Pellet, és a MultiPellet között a különbség?
 3. Mennyibe kerül hosszútávon az üzemeltetési költség?
 4. Mennyire biztosított a pellet tüzelőanyag ellátottság?
 5. Kinek érdemes pellet technológiában gondolkodni?

1. Mi a pellet, és mit jelent a pellet minőség:

A pellet magas nyomású préseléssel előállított tüzelőanyag, amit az úgynevezett pellet kályhák, pellet kandallók, és pellet kazánok tudnak hasznosítani, kimagasló hatásfokkal. Ezek a fűtőberendezések, a fatüzelés jövő, és egyben új generációját képezik.

Jellemzőjük:

Automatán adagolják a tüzelőanyagot (pelletet)
Automatán gyújtják be a tüzelőanyagot (pelletet)
Automatán továbbítják a füstöt a kéménybe, és adagolják az égési levegőt
A fatüzeléshez, és a hagyományos gázkazánhoz képest magas hatásfokkal égetik el a tüzelőanyagot.
Környezetkímélők 0% a környezetre mért károsanyag kibocsájtásuk
Minimális hamuképzés! Jó minőségű fapellet esetén, csak hetente kell kihamuzni a készüléket!

A pellet tüzelőanyag lehet:

 • Fa fűrészporból
 • Energia növényből, ami lehet: nád félék, fűz félék, vagy akár gabonafélékből
 • Olajos magvakból: napraforgó, olíva, repce, stb…
 • Mezőgazdasági melléktermékekből: szalma, kukorica, búza, árpából..

..készülhet 6-8 mm-es átmérővel, és 10-30 mm hosszúságban. A kis „energia patronok” egy természetes tüzelőanyagot képeznek, aminek az eredménye nagyfokú energetikai javulást jelent a tüzelés technikában. Környezetbarát, és gazdaságos alternatíva a hagyományos fűtőberendezésekkel szemben!

A pellet tüzelőanyagot minőségi osztályokba sorolják, tisztaságuk, hamutartalmuk, állaguk szerint. A főbb minőségi osztályok a következők:

 • SGS alacsony minőség: Kevés pellet kályha bánik el az effajta pelletel, „koszos” pelletnek is hívják a magas hamutartalma miatt. Árban a legolcsóbb pelletek közé tartozik, hatásfokban viszont akár a legmagasabb értékeket is elérheti ilyenek az olajos magvakból készített pelletek. Ezért érdemes olyan kályhát, vagy kazánt választani, ami gond nélkül elégeti az ilyen típusú pelletet is.
 • DIN, vagy A2 normál minőség: A Magyarországon forgalmazott pelletek nagy része ebbe a kategóriába esik, magas hamutartalma miatt gondot okozhat jó néhány pellet kályhának.
 • DIN plus, vagy A1 kiváló minőség: A”tiszta” pellet. Az összes pellet kályhában, és kazánba elégethető gond nélkül. Általában fenyő fűrészporból készül. Minimális hamu tartalom, és magas ár jellemzi!
 • ÖNORM: Németországból származó szabvány, a DIN szabványokhoz közeli, viszont több szempontból vizsgálja a pellet tüzelőanyagokat (víztartalom, hamutartalom, állag, stb..) a legjobb minőségű pelletek kapják meg ezt a minősítést, ehhez mérten az áruk is magas.

2. Mi a hagyományos Pellet, és a MultiPellet technológia között a különbség?

A pellet fűtőberendezések, a jó minőségű, kevés hamu, és kéreg tartalmú pellet tüzelőanyagot „kedvelik”, ebbe a kategóriába tartozik az ÖNORM, a DIN+, és az A1 minősítés. Az ár nem mindig tükrözi a minőséget! A minősítéseket általában a csomagoláson tüntetik fel, ezért érdemes körültekintően vásárolni. A hagyományos pellet készülékek a magas kéreg, és por tartalom miatt nem tudják kezelni az olcsóbb anyagból árfekvésű pelleteket. Nem így az új MultiPellet típusok! A MultiPellet kazánok, kályhák, égőfej tisztító rendszerrel vannak ellátva. Ez a rendszer megakadályozza, hogy az égés folyamán keletkezet melléktermékek eltömítsék az égőfejet, és ezáltal károsítsák a készüléket, vagy megszüntessék az automata üzemmódot. A MultiPellet rendszerek plusz levegő befújással takarítják az égőfejet, és ezáltal akadályozzák meg, hogy a készülék leálljon, vagy károsodjon. Az új generációs változatok folyamatosan figyelik az égőfej eltömődését, és kompenzálják a befújt levegő mennyiségét a kapott értékek alapján. Ezt a rendszert   Energy Fire System-ek hívjuk. Ezt a technológiát használják az új generációs MultiPellet kályhák, és kazánok is. Továbbá egyes kályha típusaink kiegészíthetőek egy speciális égőfejjel is amittechnológiának nevezünk. Ez az égőfej technológia teszi lehetővé, hogy a készülékek kezelni tudják a magas hamutartalmú olcsó árfekvésű pelleteket, magvakat, szemes terményeket is. Az új technológiának köszönhető, hogy a kazánok, és kályhák 90%-os hatásfok felett dolgoznak, még a rossz minőségű pellet tüzelőanyaggal is.

Igen meggyőzött megnézem a készülékeket!

Összehasonlítás

Készülék típus:

Hagyományos pellet technológia

Aero Bezs Kicsi

MultiPellet technológia

Égőfej típus:

Hagyományos égőfej

Tüzelőanyag típusai:

Csak jó minőségű fa pellet

Pellet

Bármilyen minőségű fa pellet, és egyéb héjak, magvak, stb.

Biomassza

Tüzelőanyag ára:

Piaci ára 75-90 Ft

Piaci ára 40-65 Ft

Karbantartási periódus:

Sűrű (még a fa pellet esetén is)

Alacsony

Karbantartás kicsi

3. Mennyibe kerül hosszútávon az üzemeltetési költség:

A minőségi fa pellet tüzelőanyagokat lakossági kiszerelésben 15 kg-os zsákban hozzák forgalomba. A fűtőértékük a  17-19 MJ/kg, az áruk 70-90 Ft/kg. A kályhák és kazánok 95%-ban csak a jó minőségű pelletet tudják eredményesen elégetni.

Abban az esetben ha új generációs  MultiPellet kályhánk van, akkor a 20-30%-al olcsóbb fa pelettet is megvásárolhatjuk, ha hozzátesszük még az technológiát akkor keverhetjük meggymaggal, dióhéjjal, mandula héjjal, vagy szemes kukoricával, különböző héj pelletekkel. Egyes gyártók, kereskedők éves 25.000-30.000 Ft-ot is elkérnek a készülék karbantartásáért, itt nincs kötelező éves szerviz költség. A MultiPellet kályhák felépítése lehetővé teszi az egyszerű karbantartást, tisztítást ezért éves karbantartási költségek minimálisak!

Egyértelműen kifizetődőbb választás, a hagyományos pellet tüzelő berendezések helyett a MultiPellet kályhákat, kazánokat választania.

Mert:

Megbízhatóbb működést biztosít
Olcsóbban üzemeltethető
Fejlettebb technológia
Karbantartást nem igényel

4. Mennyire biztosított a pellet tüzelőanyag ellátottság:

Mivel megújuló energiahasznosításról beszélünk, így az ellátottság folyamatos, és állandó. A faipar, konzervipar, gyümölcs feldolgozó, és mezőgazdasági ipar melléktermékeivel fűtünk. A MultiPellet kályháink is több fajta fa, és egyéb pelletet tudnak kezelni, de a kazánházi típusokhoz közel 15-20 fajta tüzelőanyag közül választhatunk, ár, és minőség szerint. Ha a mezőgazdaság leáll, és nem állít elő tüzelésre szánt melléktermékeket, akkor nagy valószínűséggel fűtenünk sem kell, mert éhen halunk. Elég drasztikus a megfogalmazás, de ez az igazság. A tüzelőanyag beszerzésére három lehetséges módot választhatunk:

 • Cégünk biztosítja a megfelelő tüzelőanyagot.
 • Beszerzi a helyi kereskedőktől, vagy termelőktől, mert foglalkoznak vele, és jó áron adják.
 • Van egy kisebb földterülete ahol energianövényeket ültet, és megtermeli magának a tüzelőanyagot.

5. Kinek érdemes pellet technológiában gondolkodni:

Elsősorban mindenkinek, aki környezet tudatosan szeretne élni, és gyermekeinek úgy átadni ezt a földet, ahogy ő annak idején szüleitől, és nagyszüleitől kapta. Ez a technológia zéró, azaz 0% károsanyagot juttat a levegőbe! A fa pellet, és egyéb tüzelőanyag eltüzelése a természet körforgásán alapulva vissza jut a táptalajba, ahol újra fa, és mezőgazdasági terményként újra terem.

De ha elsősorban nem ezek a magasztos eszmék vezérlik, akkor az alábbi esetekben érdemes elgondolkodni ezen a technológián!

Környezet megóvása

Használt ingatlan:

Magyarország lakásállományának 80%-a felújításra szorul. Ezek a házak a régi vas csöves, vas radiátoros rendszerrel vannak felszerelve. Az újabbnál-újabb eszközök pedig arra törekednek, hogy minél alacsonyabb bevitt hővel lássák el a hőleadó, fűtési rendszert. Ezáltal egy radiátorral kiépített házban sem a kondenzációs kazán, sem a hőszivattyú, sem az elektromos fűtés nem tud gazdaságosan üzemelni. Hallotta már (vagy tapasztalta), hogy a fatüzelésű kazán más meleget csinál, mint a gázkazán. Mert más a fűtési intenzitás! A kondenzációs gázkazán például 53°C-os vízhőmérséklet felett nem kondenzál, a hőszivattyú 40°C felett gazdaságtalan! A MultiPellet technológiával akár 80°C-os vizet is előállíthat, komolyabb költségek nélkül.

Új ingatlan:

Aki építkezésen gondolkozik, netán már el is kezdte, szembe kerül a mivel fűtsek kérdéssel. Ha nincs bevezetve a telekre a gázvezeték, akkor több százezer forint költséget is jelenthet csak az, hogy eljusson a házig a földgáz. A földgáz hosszú távon nem alternatíva, mert bármikor elzárhatják, bármikor felemelhetik az árát.

Akár használt, akár új ingatlant veszünk alapul, a pellet technológia a modernkor fa tüzelését hozza el otthonunkba. Több tüzelőanyag közül választhatunk, nem terheljük káros anyagokkal a környezetünket, és teljes komfortban élvezhetjük a fűtés melegét. Ha a fatüzelési kazánt szeretnénk automatizálni (kazán-puffer-hidraulika-vezérlés), közel egymillió forintunkba fog kerülni. És a fát azután is minimum 5* kell megfogni, mire fűtünk vele. A gázgazán, ha nincs bevezetve a telekre megint csak milliós összegekbe kerül.

Egyszóval érdemes elgondolkodni felújítás, építkezés előtt a MultiPellet technológiával működő pelletes készülékeken.

Típusválaszték:

Meleg levegő befújásos kályhák

Vízteres kályhák

Konklúzió

Ugye Ön sem 2 évre választ fűtőberendezést, ezért érdemes hosszútávon gondolkodni, és a jobb választás mellet dönteni. A szélesebb tüzelőanyag választási lehetőség, és az olcsóbb üzemeltetési költségek miatt, jobb döntés a hagyományos pellet technikával szemben MultiPellet „Szuper” kályhát, kazánt választani.

  Iratkozzon fel hírlevél listánkra, és egy 14.500 Ft értékű Rezsi Rezső hatékony energia spórolási tanácsai e-bookot adunk ajándékba, és egy 25.000 Ft értékű vásárlási kupont!