Vajon melyik a jobb választás?!

Mind két kazán a sajátunk, így szakmai, és felhasználói tapasztalatokat is tudunk adni mind két típusról. Célunk az, hogy bemutassuk, hogy a mai, és a jövőbeni kihívásokra melyik a jobb választás. Mielőtt belemennénk a két kazán jó, és rossz tulajdonságaiba, érdemes megismerni a BioDUO kazán tulajdonságait.

Ide kattintva olvashatja el, az adatlapját.

Röviden a BioDuo készülékről,

A BioDUO egy automatizált pellet, fa, és egyéb szemes termények eltüzelésére alkalmas kazán. Két külön égető kamrával rendelkezik. Az alsóban automatizálva (automatán gyújt, adagol, leáll) égeti el a pelleteket, vagy a biomasszát, ami növényi származékokat jelent (magok, héjak, szemes termények). A felső kamrában pedig a hasábfát mint egy vegyestüzelésű, vagy faelgázósító kazánban. A hasábfa eltüzelése faelgázósító kazánokhoz hasonló elven működik, azaz az égéshez szükséges levegőt a kazán adagolja, éppen annyit amennyi szükséges. Így 20%-al nagyobb hatásfokkal dolgozik, mint egy egyszerű vegyestüzelésű kazán.

A legtöbb vásárló két fő szempont alapján választ kazánt:

  1. Mennyibe kerül a készülék?

  2. Mennyire gazdaságos vele fűteni?

Mi szakmailag minimum még egy kritériumot beraknánk, de erre visszatérünk később.

Átlagos családi házas méretekkel számolunk azaz 25-30 kW-s típusokat vettünk górcső alá:

Szóval,

Mennyibe kerül a készülék:

Ennél a kérdésnél nem csak a kazán árát kell számolnunk, hanem a járulékos költségeket is. Ha a faelgázosító kazánt összkomfortossá szeretnénk tenni, akkor puffertartályt, automatikát, és hidraulikus kapcsolást is terveznünk kell hozzá. Mi azt vettük alapul, hogy egy komolyabb faelgázosító kazán már tartalmazza a szivattyúk, és szelepek vezérléséhez szükséges automatikát szóval ezt nem számoltuk bele.

BioDUO 30 kW Faelgázósító 30 kW
Kazán ára
(bruttó)
1.079.000 Ft-1.455.000 Ft ig 450.000 Ft-850.000 Ft
Puffer tartály
(1000 literes)
nem kell 160.000 Ft
Egyéb költség
(szivattyúk, tágulási tartály, stb.)
60.000 Ft 120.000 Ft
(a puffertartály miatt mindenből kettő kell)
Összesen
(átlagárral számolunk)
1.270.000 Ft 930.000 Ft

Mennyire gazdaságos vele fűteni:

Magyarországon nagyon változó a tűzifa kínálat, 12.000 Ft/m3 ártól a kalodás 32.000 Ft/m3 árig terjed. A pellet kínálat hasonlóan rapszodikus! Fa pelletet 50 Ft/kg ártól egészen 100 Ft/ kg árig lehet kalkulálni. Agri pelletet 30 Ft/kg ártól egészen 70 Ft/kg árig. Magokat, héjakat konzervgyárakból, pálinkafőző üzemektől lehet vásárolni, vagy ingyen elhozni 0-20 Ft/kg. Mezőgazdasági melléktermékeket, ocsúkat, szemes terményeket 10-50 Ft/kg árig lehet vásárolni. Na most ez a sok száraz adat mit sem mond ugye!? Az egyik köbméter, a másik kilógramm, a harmadikra meg már nem is emlékszem 🙂

Ha lebontjuk hőenergia tartalomra, akkor egyszerűbb lesz a számolás.

A tűzifa esetén a légszáraz adja le a legtöbb energiát, de a frissen megvásárolt fa igazából sohasem száraz. 2-3 évre előre meg kell vásárolni a fát, hogy kellően kiszáradjon ahhoz, hogy a faelgázosító kazánban jó hatásfokkal égjen el. Vagy brikettet kell benne tüzelni ami préselt, szárított fát jelent, és az ára 45-70 Ft/kg-ig terjed. A légszáraz keményfa 15 MJ/kg hőértékkel rendelkezik. Ezt 3 év lábon száradás után éri el, ekkorra a nedvesség tartalma lecsökken 15%-ra. Ennél lejjebb nem is fog menni, csak ha mesterségesen szárítanánk. A pelletekkel, magvakkal ilyen gond nincsen, mert 6-8% a nedvesség tartalmuk. A fa pelletek 17-19 MJ/kg hőértékkel rendelkeznek. Az agri pelletek, a magok, héjak, mezőgazdasági termények 14-17 MJ/kg. Azaz átlagosan 16 MJ/kg. A faelgázosító, és a BioDUO hatásfoka is 90%, de a faelgázosító csak száraz tűzifával tudja ezt elérni.

Nézzük meg mit jelentenek ezek a számadatok a valóságban!

Egy 100 m2-es átlagos magyar épület fűtési energia fogyasztása 39-43.000 MJ/év.

Kifűtése:

BioDUO 30 kW Faelgázósító 30 kW
Légszáraz fával
78.640 Ft/év 76.190 Ft/év
Idén vásárolt fával
126.680 Ft/év 126.680 Ft/év
Fa pellettel
126.456 Ft/év nem tudja kezelni
Agri pellettel 119.340 Ft/év nem tudja kezelni
Magokkal39.857 Ft/év nem tudja kezelni
Mezőgazdasági terményekkel 66.856 Ft/év nem tudja kezelni

A két főbb vásárlási szempont mellet még van egy, ami szerintünk legalább annyira fontos, mint az előző kettő.

Ez pedig:

Mennyire automatizálható a fűtésünk!

A gázfűtés nagy előnye, hogy akár egy hétre is elmehetünk otthonról a ház nem fog kihűlni. Ugyan ezt sajnos nem tehetjük meg a faelgázosító kazán esetén. Jó esetben 10-12 óra égési tartománnyal rendelkezik, ami arra pont elég, hogy a munkából hazajőve megrakjuk, hogy újra meleg legyen. A BioDUO esetében viszont más a helyzet! Nincs favágás, fűrészelés, fabehordás, napi kihamuzás, és akár mobil telefonról is irányíthatjuk. Tüzelőanyag tartályát feltöltve pellettel, magokkal, vagy egyéb adagolható szemes terménnyel, akár 1 hétre is magára hagyhatjuk, és a ház jó meleg marad. Ez az érzés megfizethetetlen, minden másra pedig ott a MasterCard (ez a vicc helye volt, a száraz számok után).

Összefoglalva:

A BioDUO kazán összehasonlítva jobb választás mint a faelgázosító kazán. Összességben olcsóbban lehet vele fűteni, és teljes mértékben automatizálható, azaz nem kell azért aggódni, hogy ki ér haza előbb a munkából, hogy tüzet rakjon. Ráadásul nem kell évekkel előbb megvenni a tüzelőanyagot, nem vágják át a fa kereskedők, mert a pellet 15 kg-s zsákokban lehet megvásárolni, és a rigó is már rég fütyült rajta, azaz teljesen száraz. A faelgázosító kazánt azoknak ajánljuk, akiknek van saját erdeje, vagy sógor koma fakereskedő!

Egyszóval ha okos döntést akar hozni, akkor a BioDUO a jó választás!

Nézze meg rövid videónkat a kazán felépítéséről. További teszt videó, a kis film végén található! 

Elérhetőségeink:

Telefonszámok: +36 70/949-39-49
Email címek: barath@dsenergia.eu

Bemutató termünk:

8226, Alsóörs Mikszáth Kálmán u. 22.

 

Értesülni szeretne a friss információkról? Iratkozzon fel hírlevél listánkra itt:

E-mail cím: :*
E-mail cím megerősítése: :*
Vezetéknév::*
Keresztnév::*